Monday, 9 October 2017

FOUR ! and counting...

ASSALAMUALAIKUM
hye :]

Seperti tahun2 lalu. Bulan September bulan yang sangat aku nanti kan setiap tahun. Setelah 3 bulan mereput di rumah. Pekerjaan utama aku sewaktu mereput tu adalah count down untuk the coming September. Dalam pada masa yang sama, otak aku akan giat berjalan dengan macam2 idea bernas yang kadang aku fikir 'wow! tak terjangkau di akal'

Mungkin kali ni, post ni sangat lewat. Sebulan aku amek masa untuk beri keyakinan pada diri untuk menulis semula. Menulis isi hati aku yang aku sendiri sukar faham kehendaknya. Begitulah jiwa seorang remaja yang meningkat dewasa. Setiap saat, setiap detik, bermula dari aku countdown, sampai tiba waktu yang aku tunggu sangat tu sampai la hari ni. Hari ni dah genap sebulan. Sebenarnya dari tadi aku nak menulis dan sampai jam tadi aku baru cukup kental nak bukak website blogger ni nak update new post. Bukan apa, aku takut tak dapat kawal emosi.

Kali ni aku akan cuba tulis dengan tenang. Tenang supaya kau baca pon tenang. Tenang suoaya hati aku tenang. Tenang supaya hati kau pon tenang. Dan yang penting hati kite berdua tenang.

Sebelum kau terus membaca, aku mintak kau senyum sikit :)
Senyum lagi :))

... dan kau tahu betapa aku rindu senyuman tu. Kau tahu?

Ok laa. Sambung la baca. 

Untuk kali ni, aku harap kau sudi lah baca dari awal sampai habes post ni. Aku harap kau akan baca words by words without skip any parts.

Post kali ni aku tulis sekadar meluahkan apa yang aku rasa. Sebab aku tak tahu apa yang kau rasa dekat sana.

Okeyh, mukadimah tak habes lagi ni. Tapi air mata dah mula bergenang. Should I stop here or terus kan menulis?

Allahu...

berat hati aku sebenarnya.
Susah untuk aku terus meluahkan. Hmm. Kali ni aku kene menulis jugak sebab diary aku terpaksa disorok sebab Huda tumpang bilik aku, Bukan boleh percaya diorang ni. Nanti p baca diary kesayangan aku tu. Huh !

Okeyh, let's start slowly and calmly.
Awak senyum sikit pleasee :)) Thankyou sayang !

......
090913
Nombor kegemaran aku. Biar bagi orang lain takde makna apa pon pada nombor tu. Tapi pada aku ada sesuatu istimewa pada nya. Bismillah...

Beberapa bulan sebelumnya, aku kumpul duit. Gigih jugak. Masa kat kampus aku keje part time. Masa cuti aku buat tusyen sambil tolong2 ibu. Dapat lah kumpul sikit. Niat aku kali ni aku nak beli sesuatu yang istimewa. Istimewa untuk seseorang yang istimewa. Nak ditakdirkan, result sem ni tak memberangsangkan disebabkan satu subjek yang aku memang dah down dari awal lagi. Sampai aku terpaksa amek kscp. Reseat balik paper tu. Time tu aku rasa macam down giler. Sampai waktu tu aku tengah praktikal pon aku tak bersemangat dah. Tanpa fikir panjang aku mohon untuk stop praktikal awal. Naseb baik pihak sekolah luluskan. Then, aku rehat sehari dekat rumah untuk kumpul kekuatan then aku balik pulau semula. Sampai je atas jambatan, aku termenung. Aku kene bersemangat ! Aku pasti boleh. Cerita pasal kscp nanti aku buat satu post lain. 

Make it short, aku dah buat preparation untuk bulan tujuh punya occasion sebelum yang bulan sembilan punya tu. Macam2 cara aku fikir dan end up aku decide nak buat stop motion video je. Sebab masa tu duit aku dah banyak habes masa praktikal beli barang untuk praktikal. So, the only one yang aku ada masa tu adalah kudrat kemahiran aku je. So, dengan gigihnya aku pon buat lah. Masa dekat rumah aku dah start lukis2 doodles untuk stop motion tu. Aku fikir dekat hostel nanti tinggal nak gunting and finalise kan je. The plan goes so smooth at that time sampai la waktu shooting. Aku try guna satu apps ni. Bila nak save dia ada watermark dekat tengah2. So aku guna la apps lain  pulak. Ada problem lain. Aku uninstall and install lain pulak. Sampai la few apps aku guna tak boleh nak solve this problem. Aku mula down :(

Tapi aku taknak give up. Aku try guna laptop pulak. Kau pernah buat stop motion? Kalau pernah, mesti kau tahu berapa juta gambar guna untuk buat satu video je. So, take time sikit. Tapi takpe lah. Demi yang tersayang. Masa tu laptop pulak buat hal. First, bateri kong. Lepas tu, hang pulak. Hm. Aku mula sedih. Lepas tu aku teringat aku pernah guna satu software ni yang aku dah download. So aku try la guna. Tapi software ni buat aku kene buang semua gambar yang aku dah shoot tadi. oemjii. So sad. Hm takpe laa. 

So aku gigih siapkan video tu hari tu jugak. And lasly yeayy ! siapp. Hehe
Aku pon transfer ke fon sebab nanti senang nak hantar tru wassep je. Then aku countdown sampai pukul 12. 

270717-12am
Aku on wassep and attach video tu with some caption. Tapi aku tak send. Hati aku berat. Ego sebenarnya. Hm. Aku boleh pulak fikir. 'Nanti dia mesti taknak layan' 'Nanti kalau dia cakap aku over macam mana' 'Nanti kalau dia bluetick kan je?' 'Nanti kalau dia makin annoying dengan aku macam mana?' Persoalan yang terakhir buat aku tersekat. Sampai la aku rasa nak tidur dulu. Esok aku bangon aku terus je send wassep video tu and wish Happy Birthday. Kalau tengok video tu pon aku dah banyak tapis. Aku tak letak sweet2 punya words. Aku takut dia tak suka je. Hm

Siang tu aku pergi mydin. Mydin ada sale gitar. Gitar tu sebijik macam gitar dia. Then dia pernah cakap gitar dia patah masa tu. So aku fikir nak belikan la dia hadiah. Pastu aku fikir macam mana nak bagi. Dia mesti taknak jumpa aku. So aku terfikir nak guna kereta dia. Bukan guna untuk drive sebab dia sendiri cakap takut tak gerak kereta tu kalau aku nak drive. Cis tahu lah aku tak reti bawak manual, So aku plan nak pinjam kunci kereta kat kawan dia and letak gitar dalam kereta dia since kereta dia tinggal dekat kampus. Tapi tak jadi sebab aku terfikir nanti dia mesti tanya macam2 and macam susah la nak dapat kunci tu. So, cancel :(

Then aku start countdown untuk bulan 9 punya event pulak. Time tu aku fikir nak fly p jumpa dia. Dia takyah cakap apa2 pon takpe. Aku nak pergi jumpa dia je, Nak tengok muka dia. Tu jeee. Sebab aku rindu sangat. Tapi ditakdirkan Tuhan, lepas balik kscp aku busy dengan majlis alyaa. Lepastu tangan aku sakit. Hm. Sedih sangat. Taknak citer pasal tangan tu sebab aku sedih. 

So, macam biasa otak aku tak pernah stop nak berfikir pasal dia. Kadang2 aku p jalan2 tu aku usha la kt shopping mall tu nak beli something untuk dia. Jam? Dia dah ada jam baru. Wallet. Hm. Nampak macam ada orang special belikan yang baru untuk dia. Baju dan beli masa lastyear punya. Nak beli apa lagi. Nak buat suprise delivery je laa. And tiba2 teringat ada komen kawan dia tu cakap nak belanja dia makan kek. So tak jadi,

So aku biarkan hari2 berlalu sehinggalah hari yang aku tunggu tu tiba.

0909117 aku kene balik pulau. New sem start. 

Setiap hari. Dan tak pernah selang sehari pon aku tak fikir. Jujur. Pernah satu ketika aku cuba. Aku cuba untuk berhenti fikir. Tapi aku tak mampu. Setiap hari aku akan tengok gambar dia. Sebab aku tahu kali ni akan susah untuk aku jumpa dia since kitorang dah takde sekelas. Sem lepas pon dah start ktorang tak jumpa. Sem ni aku rasa mesti lagi susah nak jumpa. Setiap kali aku tengok gambar dia, aku terfikir, 'kenapalah aku boleh suka dekat dia ni. kenapalah aku boleh sayang sangat dekat dia ni. kenapalah otak aku tak boleh berhenti fikir pasal dia' macam2 aku fikir. Jujur. pernah suatu ketika dulu aku give up. Sebab aku tengok dia gembira dengan kawan2 dia. Dia seolah olah tak kisah langsung dah pasal aku. Dia ada ramai lagi kawan perempuan yang dia boleh pilih sebagai calon jodoh dia. So, masa tu aku give up. Sepanjang hari aku nanges. Aku badmood. Bukan sehari, bukan dua hari. hampir seminggu. Hampir sebulan. Air mata tak pernah kering.

Lama2 hati aku mula berkata-kata, 'biarkan dia. Kalau dia sayang aku, dia akan datang cari aku. Dia ada nombor aku. Dia boleh wassep anytime, call anytime ajak aku jumpe. Dia tahu mana aku tinggal. Dia tahu rumah aku. Dia tahu hostel aku. Dia kenal kawan2 aku. Kalau nak seribu daya' Masa tu aku rasa hati aku dah heartless. Sebab aku dah tak tahu nak rasa apa. Yang aku tahu aku still sayang dia. Dan aku akan terus sayang dia. Cuma aku masa tu macam dah takde kekuatan lagi dah. Aku seperti dah give up. Masa tu aku fikir lagi, 'kalau betul dia dah tak sayang aku. mesti dia suka tengok aku macam ni. Mesti dia rasa happy sebab dah berjaya buat aku give up dekat dia macam yang dia pernah fikir dulu masa tu dia tinggalkan aku lama then dia fikir aku mesti akan lupa dia.' Seriously masa tu aku down giler, aku dah tak tahu fikir apa. Aku dah tak tahu nak rasa apa. Aku tak pernah lagi sebut pasal dia (tapi aku still tengok gambar dia lagi everynight. aku still lagi baca our conversation) Sampai satu hari aku dah rasa aku betul2 heartless. Aku tahu aku sayang dia. Tapi bila fikir apa yang jadi aku dah tak rasa apa2. Aku dah tak sedih. Aku dah tak risau. Aku dah tak murung. Aku dah tak marah. Nothing. Kosong. Yang aku tau hati aku masih sayang dia. Cuma masa tu aku dah tak rasa untuk do something else untuk pertahankan apa2. Aku dah tak rasa nak p kejar dia. Aku dah tak rasa nak terhegeh hegeh p jumpa dia. Aku tak rasa apa2. 

Esok tu aku rasa macam something wrong. But, that time heartless aku still tak hilang. Tapi aku tiba2 rasa macam ada yang tak kena. Aku wassep alyaa, aku cerita dengan alyaa apa yang aku rasa. Aku wassep tasha, aku cerita benda yang sama, Both bagi some motivation words.  Diorang je faham aku. Antara waktu heartless aku tu, aku dah stop satu rutin yang aku buat setiap hari dari 4 tahun yang lepas. Aku stop doa pada Allah untuk kitorang. Ye. Aku stop untuk sepanjang beberapa hari yang aku rasa heartless tu. Selalu setiap kali lepas solat, selain doa untuk diri dan family aku akan doakan untuk dia dan family dia. Aku akan doakan untuk kitorang. Tapi waktu tu aku stop. Tak tahu. Jangan tanya kenapa. Sebab aku takde jawapan. Cuma itu yang aku rasa. Itu yang aku buat.

Day by day. Aku fikir dan terus berfikir. Bila fikir bulan 9 dah nak dekat. Aku mula start countdown. Dan aku  mula fikir semula. 4 tahun dah. 4 tahun aku sabar. 4 tahun aku bertahan. 4 tahun aku kuat. Kenapa tak untuk few years lagi? Kenapa aku nak sia2 kan apa yang aku pertahankan selama bertahun tahun. Dan aku tak boleh mungkir janji aku pada dia. 3 tahun lepas dia pernah mintak aku berjanji depan dia, yang aku akan jadi yang terakhir untuk dia. Dan aku takkan pernah lupa. So, masa tu aku start balik berdoa setiap hari macam yang aku buat selama ni. Cuma kali ni aku tambahkan sikit lagi doa aku, '...sekiranya aku bukan jodoh yang terbaik untuk dia, berikan dia jodoh yang lebih baik dari aku yang boleh jaga dia dan yang boleh jaga hati dia dengan sebaiknya.'

Ye, setiap kali aku teringat post dia dekat fb pasal cari jodoh tu. Setiap kali tu aku akan fikir, 'dia sendiri masih mencari jodoh yang terbaik untuk diri dia, kenapa aku nak halang. siapa aku. aku takde hak nak halang semua tu. kenapa aku tak terus jadi kawan yang baik untuk terus berdoa untuk dia supaya dia dapat jodoh yang baik.' dan mengenangkan persahabatan kitorang yang terjalin dulu sebelum kitorang tukar status sahabat tu kepada pasangan, aku terus rasa nak jadi kawan baik dia sampai bila2 (Kalau dia sudi)

Mencintai tak semestinya memiliki.
Kalau betul sayang, kita mesti bersedia tengok orang yang kita sayang tu bahagia,

Aku pegang kata2 tu. Sentiasa aku ingat. Then lepas tu, hari makin hari, aku sedar fikiran aku mula jadi matang. Sebab masa tu aku dah set dalam mindset aku, aku nak jadi kawan baik dia sampai bila2. Sebab aku sayang dia. Aku taknak kehilangan dia. 

Aku mula semangat nak belajar. Aku mula gigih kerja. Kumpul duit. Aku mula beri kebebasan pada dia (even sebelum ni pon sama). Aku tak ganggu dia study. Sem ni, aku tak wassep dia. Tak mesej even call. Sem ni dia start FYP. so aku tau dia a lil bit akan busy. Ada la rasa nak ajak lunch or dinner sekali. Tapi takpe la. Taknak ganggu :)

Beberapa hari start sem, nanord bagitau, 'aku nampak adlan semalam. basuh kereta. rajin gile' aku pon jawab la, "bini dia, dia sayang la". esok tu hazirah pulak, "eh shaa, aku lupa cakap semalam aku nampak adlan dekat bank masa amek kad siswa." esok lagi tu mimi pulak datang bilik, "tasha, adlan keje U cafe ea. ktorang p semalam lepas tu nampak dia keje situ" ayat cover aku balas "aah. dia ada cakap hari tu" (takkan nak cakap tak tahu pulak. nanti banyak pulak soalan dia). Dan beberapa hari aku nampak kereta dia, start dekat tepi uptown mall, lepas tu dekat depan pusat kok few times. Pernah je masa tu aku cakap dengan nanord, "ainaa nanti bawak lalu kt parking ik tu ea. nak tengok kereta adlan. hehe" diorang pon cakap. "ni la orang cakap, tak dapat tengok dapat tengok kereta pon ok dah. haha" aku senyum je. Hati ini siapa je tahu kalau rindu itu terbuku.

Nak ditakdirkan Tuhan, tengah2 kerja dah lewat petang, tiba2 ada orang sapa dari belakang, "busy ke kak?" aku pusing dan nampak seseorang yang aku rindu. susuk yang aku cari selama beberapa minggu dekat sini. wajah yang aku dah lama tak tengok. terkejut. rindu. tapi busy tak dapat nak borak sangat. sempat mengadu sakit tekak je. then dia suruh makan aiskrim. lepas tu aku mintak dia belanje. tapi kat situ takde aiskrim. huhu. sekejap je. then kali kedua minggu lepas. masa tu dia baru balik lab katanya, nampak muka penat sangat tu. so aku pon bangun p amek barang dia sebab aku dah nampak dah masa keje tu. so aku dah siap letak tepi so senang nak cari kalau dia datang nanti. aku taknak orang lain serve. haha. abang rizal pon pelek kenapa cepat sangat aku jumpa barang dia. hehe

memandangkan dia busy dengan fyp keje lagi. so lagi la aku taknak ganggu dia. Biar la. Dia pon ada life dia sendiri kan. Nanti ada masa kitorang jumpa la. Tak jumpa pon takpe as long as dia tak lupa aku. 

Sebenarnya, aku takut kehilangan dia. Dan aku tak dapat bayangkan macam mana aku nak terima kalau aku kehilangan dia. Entah la. Aku tak pernah rasa sayang orang sampai macam ni sekali. Aku sayang sangat dekat dia. Susah aku nak lupakan dia. Cuma for this meantime biar lah dia nak ada life sendiri. Ada yang cakap dia kumpul duit nak kawen. Bagus la kalau macam tu. Tapi aku tak mengharapkan sangat sebab dia nak jaga maintenance kereta dia lagi. Duit minyak kereta dia lagi. Tak kira duit nak enjoy lagi. Duit pt mana cukup weh. So. biar lah dia cari pengalaman nak keje. Aku support je. Dari dulu pon lagi. Ape je keje dia nak buat, dari dropship, grolier, cameraman, sampai la keje dekat kafe tu. As long as dia pandai berdikari. Dan itu lah salah satu sebab aku tertarik dekat dia. Sebab dia jenis independence. Tak susah kan orang. Kalau dia nak. Dia akan usaha sampai dia dapat.

Sebab tu laa, kalau siapa yang tahu pasal ktorang ni diorang mesti cakap dia not good. dan siaoa yang cakap tu mesti aku akan bantah dengan ayat, "korang tak kenal dia korang boleh cakap macam2. aku kenal dia. aku tahu apa dia fikir. aku tahu apa dia buat" Sebab tu la sekarang aku takkan cerita dekat sesiapa pon. Alaa yang tahu pon tasha, alyaa dengan feeza je. Diorang tu semua kesayangan aku. So, lepas aku dah bantah tu otomatik diorang akan terus support aku. hehe. Tu sebab aku sayang.

Aku ni kalau korang kenal, memang jenis kalau dah sayang sorang tu sorang je laa. Tak payah nak suruh aku carik lain ke apa. Since aku kenal dia. Since hati aku dia dah amek. AKu dah takde hati dah nak pandang lelaki lain. Selain dari siblings dan my ayah, dia je the only one lelaki yang mata aku boleh tak berkedip pandang. Dalam usm, boleh dikira berapa orang kawan lelaki aku yang aku akan tegur. Tak boleh doee. Aku takde hati nak pandang diorang. Tak menarik langsung. Haha. 

Hm. sebab tu laa. Kalau la ditakdirkan sebenarnya adlan tu dah tak sayang aku lagi. Dah takde hati lagi dekat aku. Aku cuba redha. Dan bila dia dah pulangkan balik hati aku nanti. Biar lah hati aku tu aku je yang jaga. Aku akan serah dekat Allah lepas tu supaya Allah jaga. Aku taknak dah bagi dekat sesiapa lepas tu.Cukup aku tengok dia bahagia then aku akan bahagia :))

Cukup lah aku dah bebel panjang lebar. Banyak lagi nak tulis ni sebenarnya. Tapi now dah almost 5am. So, I shall stop here. Will see u all later again bila aku rajen nanti.

Kepada awak, orang akan sentiasa doakan untuk awak. Just take care ok. You just need to remember that i'll always there for you. Jaga diri tau. Jaga solat jangan lupa. Busy2 jugak. Allah jangan lupa. Call mumy dengan ayah selalu. Restu parents tu penting. Apa pon awak buat ingat parents. Ingat Allah. InsyaAllah lepas tu apa pon yang awak impikan akan tercapai. 

This one for you my dear, tekan sini :) 

Orang rindu awak :'(
Rindu sangat...

Awak jaga diri tauu. Jangan sakit2 k.

HAPPY 4 YEARS, my dear sweetheart <3

Always love you,
Tasha.