Sunday, 4 December 2011

PENGALAMAN PALING BERHARGA :)

ASSALAMUALAIKUM
a very GOOD EVENING for non-muslim :)

BANGONG PAGI – lepas mandi dapat mesej dari ieka. “tasha dah siap blom? Ieka nak g dah kejap lagi.” Huish! Semangatnyer lah ieka ajak kitorang pergi join KEMPEN DERMA DARAH. Tasha un teringin gak nak derma darah. Tibe-tibe lak terbuka hati nak derma. Padahal sebelum niyh bukan kata nak g klinik jumpe doctor. Nak makan ubat kt umah un takut. Huhu. Dah tanya ibu semalam. Tapi ibu tak bagi respon pon. Lupe kowt. Hurm takpe laa.

suasana sekitar kawasan kempen 

Kitorang pergi laa pagi tuh. Lepas tuh akak tu suruh pergi makan dulu. Lepas makan. Semua excited nak pergi. Awal-awal lagi ejat da kene reject sebab berat tak cukup. Proceder nak buat mende alah niyh macam nak buat medical check-up laa. Mule-mule kene isi borang. Hah! Amek kau macam-macam dia tanya kt dalam borang tuh. Layan jek laa~ then, kene timbang berat-check darah-check jenis darah-kandungan hemoglobin dalam darah-check kesihatan-last skali jumpe doctor tuh dapat bekas yang berisi ubat, tiub, blood bag, biskut and air. Huhu.

medical check-up

Ramai jugak laa join. Kitorang pergi 5 orang; tasha,ziera,kienah,ejat,ieka. Tapi yang lepas tasha, ziera gn ieka jek. Ejat dah kene reject awal-awal. Kienah lak  tak lepas hemoglobin. Kecewa nye laa mereka kienah mase tu. Kesian. Tapi ieka paleng excited laa. Seronok pulak dye. Hehe

Hurm. Lepas zohor kitorang nyer turn. Tasha masuk dulu, lepas tu ieka gn ziera. Hurm. Biler orang Tanya saket ke. Tak tahu nak respon ape. Tak laa saket pon. Sebab da bius dulu. Saket time msauk jarum jek laa. Tapi yang kelakarnyer, laju giler kowt darah tasha keluar. Seminit lebih jek da penuh satu bag. Huhu. Hebat kan. Lepas tu. Abang doctor tu suruh baring dulu. Rehat-rehat. Then, lepas tu da boleh bangon tengok ziera gn ieka.

ziera yg penakut :p

ieka. excited sangat dy :)

Dipendekkan cerita, ieka hamper pengsan lepas derma darah tu. Huish! Takut giler kitorang. Dah pucat lesi muke dy, siap muntah2 lagi. Doctor suruh dy rehat. Teruk sangat kowt. Tapi ieka tak pengsan just pening jek. Cepat2 kitorang bagitahu ejat gn kienah. Dorang datang. Kitorang tunggu je sampai ieka keluar. Tapi ieka kene bawak g hospital. Sumpaa lah cuak gilar kitorang time tu. Carik transport nak g tengok ieka takde lak. Lepas tu ieka mesej kate dia dah boleh balek. Fello amek. So, kitorang melawat kt umah dy jek. Kelakar laa part ieka tuh. Sebab dy yang paleng excited kowt.





FYI; tasha jenis darah O. universal blood donor. Tapi susah nak carik darah O tu. So, sape-sape yang dapat darah tasha tu, hargailah nyawa anda ye. Hehe. Jom laa derma darah sama-sama. Tiada paksaan hanya sukerela sahaja. Seronok tau. Ni laa pengalaman paling berharga bagi tasha. Hehe.



WINK: ibu terkejut mase dapat tahu tu, lepas tu asek call jek tanye macam mane. Tasha un cakap laa “akak ok jek. Sebab akak SEMANGAT! ibu gelak jek dengar. Hehe. sayang ibu!

No comments:

Post a Comment