Friday, 13 January 2012

HAPPY ANNIVERSARY +_=

ASSALAMUALAIKUM
hye cantekk dan kacakk :]

# maaf. sebab sepatotnya entri niyh dah post semalam. tapi ade problem siket. here you are. ENJOY YOUR READING :)


Hye kawan-kawan. Dah tengok kalendar belom? Tahu tak hari ni berape hari bulan ? Okeyh. Takpe. Biar tasya kasik tau jek. Hari ni 12 JANUARI 2012. Hari ni merupakan hari yang paling istimewa. Kenapa? Sapa tahu tolong angkat tangan macam PM buat "1 Malaysia" . Hehe. Just kidding. Tasya tau ramai yang dah tahu apa yang special nyer pada 12Januari ni. Dan tasya sememangya pasti ramai yang mungkin dah lupe hari istimeawa ni. Mungkin disebabkan terlalu sibuk dengan assignments yang melambak dan in examination mood. 


OKEYH. Back to the title. Actually. On this 12th January 2012 is our anniversary. OUR?? Yep! BATCH 0610. Straight to the point.  Hari ni genap perhubungan kami BATCH 0610 iaitu batch tasya and kawan-kawan time secondary school selama 6 tahun. Kawan-kawan yang sama-sama belajar kat SBP @ sekolah budak pandai. Atau lebih specifik lagi, SEKOLAH BERASRAMA PENUH INTEGRASI SELANDAR. 

Pejam celik. Tak sangka yang umur kita dah 19 tahun dan perhubungan kite semua dah 6 tahun. Kalau budak kecik dah nak masuk sekolah rendah. Dah besar dah laa kan? Rindunya kat sekolah. Korang pon mesti rindu jugak kan. Kalau laa diberi peluang boleh suke-suke jek nak undurkan balek mase time sekolah dulu. Seronok sangat! Pahit manis semua kita telan sama-sama. Kene band sebagai batch paleng teruk. Tu yang paling tak boleh diterima. Apa-apa pon kite semua kuat kan. Kesah apa orang cakap. Yang penteng kita bukan yang macam yang diorang cakap tu. Kan? Chill !

BENZER (!)
Macam-macam dah kenangan kita cipta kat sekolah tu kan. Dari form 1 sampai form 5. Yang mane masuk time form 4 uw. Still dapat rase kegembiraan hidup kat sane. Kite dah macam adik-beradik dah sumer kan. Kadang-kadang gaduh. Kadang-kadang baik. Tak suke orang tuh. Tak suker orang niyh. Anti-prefect. Prefect cover line. Prefect yang tak sayang mulut. Buat bising kat DM. Tidur time perhimpunan. Nyorok dalam kelas and toilet time roll-call. Pergi mane-mane jek mesti dengan gang masing-masing. Ponteng prep. Bawak handphone. Mega spot-check. And isu paleng famous sekali kat sekolah ialah isu COUPLE = DATING *weee~ :D 


Huh. Dari penat kasik korang bace. Baek aku list jek. Niyh mane yang termampu and mane yang terintas kat pikiran aku time ni jek laa. Yang mane yang tak tersenarai uw. Korang imbas laa sendiri kenangan tuh. Dah berjuta kenangan. Penat laa kalau semua aku nak list kat sini kan. Hehe. Okeyh. Dah. Jom kita refresh kenangan manis kite semua. Aku just story secara umum jek laa. Yang rase aku nak citer. Aku citer laa eak. Hehe :P


program alumni !

- MINGGU ORIENTASI -
Korang ingat tak time orientasi dulu. Alaa. Korang yang second intake pon still ade orientasi gak kan. Best kan. Yang aku ingat dulu ASYRAF IBRAHIM ngan NADIAH MAHMOOD jadik ketua form. Biler time ceramah jek bosan. Tapi bile aktiviti sukaneka jek. Syokk giler! Kalau tak silap aku dulu kite kene jage bola pingpong sebagai barang amanah kan. Lepas tuh, ade satu malam uw ade abang tu * aku tak ingat name dia. Dia mintak bola. Katenyer, dah kene anta bola uw malam uw. Sape yang kasik bola tu? Haha. Sengal jek. Kene tipu kowt. Naseb aku tak bagi. Tapi aku tertanye-tanye gak. Ade ke sape2 yang masih simpan bola tu? 


Dan yang paling aku takley lupe bile Kak Fathia jerit2 countdown nak suruh semua beratur kat bawah. Perghh! Kencang giler suare dia. Yang perempuan mesti ingat kan. Gerun seyhh~ dan lepas tuh ade pulak pengganti kakak tuh. NUR SYAZANA BINTI ROSLI. The best PKF (penolong ketua form) ever !


ASIRASI JUARA TAKLUK !
- HARI SUKAN -
Hah! Yang niyh aku excited siket. Sebab biler dah abes sekolah niyh takde lagi nak meras hari sukan. Ade tu ade laa. Tapi tak same lagi macam kat sekolah. Kalau kat sekolah. Ade latihan rumah sukan setiap petang. Baru jek nak start sekolah dah kene lari-lari. Ujiantara laa. Merentas desa laa. Macam-macam. Aku ngat lagi yang kitorang rumah Telekom, mesti bertambah jumlah pusingan setiap kali lari. Kalau hari ni 5 round. Esok 10 round. And so on. Lepas tu. Kalau time rentas desa pulak. Siap nak kene pulau dengan rumah lain. Jeles sangat TELEKOM asyik menang jek. Haha. Siap main bom2 bagai. Best jugak biler perbarisan tuh. Nak buat preparation sampai ade yang tak tidur malam. Best! TELEKOM POWER!

- SPOT-CHECK -
Kalau aku nak citer pasal bende alah niyh memang taley bla laa. Sebab setiap kali ade spot-check, aku mesti tersangkot. Ade jek nak kene aim. Yelah. Even aku prefect un. Tapi perangai ntah pape ntah. Same jek kalau tak jadi prefect. Hehe. Tuh citer zaman kanak-kanak laa. Biler lagi nak rase kan jadik budak jahat even aku bukan laa terserlah sangat kejahatan kat sekolah dulu. Eyh! Syok tau biler jadik famous niyh. Name asek kene sebut jek. Kalau tak sebab bawak bende-bende 'haram' kononnye. Mesti sebab dating or couple. Even yang berangkat-angkat pon kene jugak. Padahal biler dah kuar sekolah niyh. Bende-bende uw sumer jadik normal jek. Haha. Kelakar laa weyh. 

- EXAM COUNTDOWN -
Exam niyh bende common yang berlaku kat mane-mane pon kan. Tapi kat sekolah kite niyh laen siket bagi aku sebab kite kene bersaing dengan SBP lain. PMR, SPM and even ujian-ujian biase pon kene ight jugak. Sekolah kite tak laa top sangat dalam akademik kan. Tapi ade gak kawan-kawan kite yang sangkot jadik budak top. Macam AMEERUL ASYRAF. Paleng top laa kan. Aku ingat lagi yg acap penah cakap. "Jage hubungan dengan ibu bapa dan guru ". Huh. Kalo dulu boleh jek cakap kat budak2 f3, "..alaaa. PMR jek kowt." Skang biler dah abez sekolah. Boleh pulak cakap kat budak f5. "..alaa SPM jek kowt." Hoho. Bajet giler.  Ayat best jek :)

MAJLIS HARI GRADUASI :)

- RIADAH -
OKEYH. Niyh adalah aktiviti yang mostly budak perempuan tak suke. Kenapa? Memang secara umumnya budak lelaki yang akan conquer padang tuh. So, kalau ade jek budak perempuan yang aktif sport. Mesti muka dia jek yang asuk sumer acara. Then, mule laa mulut2 jahat cakap, "gibo seyh budak niyh" . *gibo=gila bola. Haha. Apelaa. And lagi satu selalunya budak perempuan niyh syarat jek kosongkan asrama time riadah. Pastu sumer bersidai tepi jalan depan asrama tu. Yang f3 & f5 boleh laa nak lepak kat kelas. Same jek kan kalau takde istilah "RIADAH". 

Apa yang pasti aku sangat merindui TEAM NETBALL. Rindu nak dengar suare sensei jerit2 kat padang. Rindu coach Khairul Syazwani and Nurul Hanani yang akan train kitorang hari-hari. Dan budak kecik Syahira Borhan yang hebat dengan twist. Ingat tak sensei cakap ape kalau tak lambat sangat kat bip match uw? Haha. EKIN, FATEEN, SYAKILLA, NANI, KEROL, AFFIQAH, UMIE KALSOM. Rindu korang laa weyh! huh! ade sape2 tertinggal lagi?  *sorry! aku paleng benci bab2 listing niyh. 

- MAKAN -
Sama ade DM atau DS. Adalah tempat yang sama. Selalu dipertikaikan kenapa panggel DM sedangkan terpampang tulisan DEWAN SANTAPAN kat luar DM tu. Tak kesah laa janji ianya tempat untuk makan. Ape yang seronok time makan niyh? Budak2 asrama memnag suker sangat makan. So, kalau ade kes makanan habes, makanan ade ulat, DM bukak lambat. Mesti keadaan huru hara. Menu paleng tak disukai ialah "cereals". Yang kononnya makanan yang paling berkhasiat tapi dah macam makan emping kering. Ngek!  Istilah 'touch n go' muncul biler menu supper hanya roti. tak suke jugak tau. 

berbuka puasa ramai-ramai :)

Paleng seronok biler ade jek family kawan-kawan yang datang time weekend and bawak makanan yang banyak. Pergh! Seddapp! And sape jek ade stock makanan dalam locker mseti kene sapu abez. Tak kire laa locker kat dorm atau kat kelas. Ayat bunga-bunga jek biler nampak orang ade makanan. Selalunyer budak lelaki laa buat perangai tak tahu malu niyh kan. Takpe. Kami tak kesah. Haha :P

- SURAU -
Citer pasal ibadat. Kurang laa dengar kes budak batch kite niy ponteng solat. Yang selalu pon sodorm. Tak kesah laa. Janji solat kan. Tapi yang kelakar nyer biler kene tunggu budak lelaki nak jadi imam especially time suboh. Aiyooo! Lambat sangat deyh. Yang aku suker time tazkirah. *biler orang yang bagi tazkirah tuh orang yang memang pandai berdakwah laa. Tapi selalanye budak f5 akan duduk kat luar sambil study or naek kelas. *aku pon selalu buat jugak laa. Aku rindu nak najmulail macam kat sekolah dulu. Rindu jugak nak bace yassin ramai-ramai sambil buat halaqah besar. 
majlis perpisahan terakhir BENZER :"(

- HARI ASRAMA TERBUKA -
Yang niyh pon syok jugak kan. Time niyh laa nak tengok dorm mane yang cantek and ketua dorm mane yang berKAKI LEBAR. Haha. Nak kene hias dorm. Cat dorm macam nak raye dah. Buat trademark dorm maseng-maseng. Camera paleng penting. Sebab time niyh laa budak perempuan dapat masok dorm budak lelaki and budak lelaki dapat masok dorm budak perempuan. Kalau tak silap aku dorm paleng top aspuri dorm18 ngan dorm 2 aspura kan. Best jugak laa. Sebab meriah time niyh.


- IMPIAN TERAKHIR -
Dah form 5 weyh!  Kite sumer dah jadik senior dah. Biase laa kalau dah senior. Sumer bende nak buat. Kan dah besar. Penah jugak laa terlintas kat pikiran aku niyh, "sebelum habis sekolah aku nak rase panjat tangki macam senior and kawan-kawan lain yang penah buat. or paleng tidak pon nak rase panjat bumbung.". Allah tak mengizinkan aku buat keje2 giler tuh. Ape yang dapat panjat bumbung asrama jek. Tak adventure langsung!

Okeyh. Apa-apa pon aku gembira sangat sebab satu-satunya impian aku tercapai iaitu, 'nak bersihkan nama NATASHAH NABILAH BINTI MOHD SALIHIN yang dah tercemar akibat kesalahan diri sendiri yang menyiksa diri. Dan akhirnya aku dapat kembalikan kepercayaan CM pada aku dan beliau kembali beraksi normal macam dulu. Seronok tau! Tak suke laa kalau di anti oleh orang. Tak berkat belajar. Sape lagi ade impian same macam aku dulu especially budak2 yang selalu wat masalah laa. And finally korang capai target? Raises your hands please~ :D

-MALAM BERSAMA SELAMANYA-
Kalau nak cerite pasal bende niyh memang speechless. Bukan maksud aku tak ingat pape or tak enjoy tapi sebab teruja sampai tak terkata.Seronok giler! Memang gempak laa kan. Subtitle kat atas tuh tema bagi Majlis Batch kite kan. Sesuai laa. Memang kite nak BERSAMA SELAMANYA kan. Hoho. Rindu giler weyh. Sadiss habes biler tengok video yang boys buat. Best kowt. Meaningful!
bersama selamanya ~

Cantek2 sumer pakai. Yang perempuan and lelaki pon kacak2. Vogue habes laa. Memang sumer dah macam artis. Tak nampak dah gaye budak sekolah. Kite buat kan MAHKOTA HOTEL kan. First time aku datang and comment, "WOW!". Memang class pilihan korang. Aku ingat lagi ayahanda ade cakap, "sepatutnya kite boleh jemput parents or family pelajar form2 time jamuan niyh". Okeyh! Memang tu paleng gempak kalau kitorang mampu bayar. That's very sweet memory!

-SPM-
Dah nak exam! Hoho. Cuak2! Hari berlalu semakin cepat. Rase macam nak undur jekk semuanya. Tapi ape boleh kite buat kan. Ready tak ready pon. Soalan dah siap. Dewan dah setting baek punyer. Majlis salam-salam pon dah buat. Sekarang tinggal kite jek kat sekolah tuh. Kanak-kanak tuh sumer dah balek. Menghitung hari jek. Tiba masenyer nanti kite kene berjuang. *ceyhh! ayat habes poyo seyh. apa-apa pon.
DOA + USAHA + IKHTIAR + TAWAKAL = insyaAllah BERJAYA :) 

sumer orang nak STRAIGHT A+ !

Exam pon dah habes. Tibe giliran debaran keputusan pulak. Sumer orang pon rase bende niyh kan. Takyah cakap laa kan. TUnggu kat depan dewan tuh macam orang giler. Selalu pukul 10 dah boleh amek result. So, aku bajet datang lambat siket laa. Tapi, sekali tengok pukul1 lebih baru dapat. Chiss! Hampeh betol. Cuak seyh. Alhamdulillah. Semuanya okeyh. Sekolah kite hebat jugak kan. Congrats untuk korang semua! :DD

-KEHILANGAN-
Dalam kegembiraan kite habes sekolah and dapat result best. Ade jugak yang bersedih. Part niyh macam tocink siket. So, aku taknak citer panjang. Just bagi sape nak tahu, kami kehilangan seorang daripada adik beradik yang sangat baik. Kembali ke rahmatullah adalah bukan pilihan kami. Tapi perlu diterima dengan redha. Okeyh. Jujur cakap memang aku tak rapat dengan arwah. Tapi biler dengar citer korang aku tau walaupun nakal, arwah seorang yang baik. Pandai memang ye. Tanka cakap banyak. Sebab sangat sedih. And korang mesti sedih jugak nanti.  So, jom kite same-same sedekahkan Al-Fatihah untuk adik kite Allahyarham MUhammad Zulhaili bin Noraihan. * sorry. aku tak tahu sangat name penuh dia. 

yang berbaju oren tuh ZULHAILI -__-


DEAR FRIENDS THIS IS DEDICATED FOR YOU ALL (",)





others::
- berbuka puasa pada bulan ramadhan
- jamuan hari raya
- majlis graduasi form 5
- program bersama alumni
- hari kokurikulum
- pasar malam mingguan 
- study group
- HKSBP
- friendly match
- pertandingan kelas tercantek
- XPRONC !
- ...........

Akhir kata dari tasya sendiri... Mohon maaf atas segala salah dan silap. Ketelanjuran bahasa dan kekasaran perbuatan. Halal kan makan dan minum. Moga kita sama-sama menjadi insan yang cemerlang. Moge hidup kite diberkati oleh NYA. Nak jadik anak yang solehah! InsyaAllah. Aamin. Doakan kejyaan kite bersama dan mendapat keredhaanNya. 

WINK : Maaf kalau ade yang tersa. Maaf jugak sebab tak dapat nak story semua. Maaf sekali lagi pada nama sape-sape yang tertinggal. SAYAANG KORANG!

6 comments:

  1. ceh ! bagus gile ingat bile tarikh korunk masuk skul ! bagus ! bagus ! happy anniversary la :)

    ReplyDelete
  2. eyh mestilaa. sayang sekolah beb! haha. mekaseh :D

    ReplyDelete
  3. 3 elemen aku kat sisme..
    telekom,dorm 18,n xpronc..aku assume superb ah post kau kali neh. THUMBS up dude

    ReplyDelete
  4. hoho. thanks laa wahai kapten. same goes to me.
    XPRONC. TELEKOM. DORM20 !

    ReplyDelete