Saturday, 18 February 2012

Jom cuci HATI kita (:

ASSALAMUALAIKUM
hye beauty and handsome :]

Bawu sudah satu entri tadi. Biler dah lame tak mengePOST niyh mule laa tangan gatal nak type jek tak berhenti. Ntah brape banyak entri lak malam niyh kan. Kalau tak banyak pon mesti panjang jekk berjeler. Bak kate Kienot, tasya niyh suke cerita dari A-Z. Abez sumer bende dia nak cerita. Haha. Well~ Tasya memang tak suker sangat bercakap. So, niyh laa point nyer. Meluahkan apa yang terbuku di hati. Ceyhhh! Ayat jiwang gitu. Nyampah nyer laa hai aku dengar. Eeeeeeeeeee~

TASHA SHILLA kakak saya ! [tipu jekk]

Actually hari niyh tasya nak share something ngan korang sumer. Tak laa. Bende niyh sebenarnya tasya amek daripada majalah REMAJA. Sape yang minat bace majalah niyh tahu laa. Tapi nak share laa pada sape yang tak minat bace majalah REMAJA niyh. Maklumlah tasya niyh memang pembaca setia. Haha. Bajet! Tapi betol la. Since sekolah rendah lagi kumpul koleksi REMAJA. Dah menimbun dah kat umah tuh. Ingat lagi. First time beli, cover page majalah tu gambar TASHA SHILLA. Time tu dia menang contest RATU DEWI REMAJA, macam tuh laa. tak ingat sangat. Time tu dia tak famous sangat. But now. Dah famous dah kakak tasya tu. Hehe. 

edisi bulan februari.
LISA SURIHANI kakak saya !
[tipu lagii ]

Okeyh. Abaikan yang tuh. Back to the title. Hurm. Kinda ask a question. Pernah tak korang bergadoh or just salah paham dengan sape2 till timbulkan pergaduhan? Mesti laa pernah kan. Takkan laa korang niyh baek sangat. Bhahaha. Jahat. Tasya tahu laa korang baek. Tak macam tasya niyh. Kan. Ceyh. Ayat sentap jekk. So, ade tak korang terpikir nak sebelum korang amek keputusan nak gadoh ngan orang tuh. Pernah tertanya tak, sape yang bersalah sebenarnya? Kenapa aku yang tak pergi mintak maaf ngan dia? Yep! Actually, we need to connect our brain with our heart before start doing or talking something. So, tonight, tasya nak share satu tip untuk MURNIKAN HATI ANDA :D *weee~


1. Cuba muhasabah diri, nilai di mana kelemahan kamu dan cari penyebab kenapa kamu jadi seperti itu. MUngkin Korang ade masalah peribadi dan tercampurkan dengan urusan lain.

2. Isikan diri dengan perkara yang positif dan belajar untuk berbaik-baik dengan orang dengan cara memperbaiki komunikasi. 

3. Belajarlah untuk rasa gembira dengan kejayaan yang orang lain perolehi. Dengan erti kata lain, berkongsi kegembiraan :)

4. Terimalah kelemahan setiap orang itu seadanya. Come on la, NOBODY IS PERFECT!

5. Jangan suka mengumpat malah memburuk-burukkan orang lain demi kepentingan diri kerana ia akan merosakkan hati. Bagi kat orang tu jekk pahala korang. 

6. Jika berlaku sebarang masalah antara kamu dan kawan, cuba selidiki masalah tersebut dan jangan cepat melatah. Salah seorang mestilah mengalah dan turungkanlah ego korang tu siket. 

7. Melatih diri dan hati untuk sentiasa rasa bersyukur serta belajar hidup sederhana.

8. Bermaafan sesama kawan setiap hari kerana ungkapan maaf itu akan membersihkan hati daripada sifat-sifat yang tidak baik. Jangan laa asek nampak kesalahan orang sedangkan diri kita yang bermasalah.

9. Jangan sesekali mengkritik atau merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Kalau korang dapat markah rendah pon, takyah laa down sangat sampai nak rendah-randahkan diri korang yang dah sememangya rendah tu. Kata-kata kan ibarat satu doa.

10. Cuci minda dan ungkap kata2 peransang sebelum tidur agar kata2 yang baik itu sebati dalam diri kamu. Menurut kajian psikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur hingga esoknya. Niyh jangan laa sebelum tidur tu tengok movie yang ngarot2 tu. Nanti tidur dah mimpi buruk. 


OKEYH. That's all. 10 TIPS MURNIKAN HATI. Apa yang penteng sebelum tidur kene imbas balek segala apa yang telah berlakau speanjang hari tersebut. Agar kita semua dapat muhasabahkan diri kita. Sebelum tidur tu maafkan semua orang agar kita tidur dengan lebih tenang. Moga hari esok kita lebih baik dari hari ni :)

okeyh. tasyabella mintak maaf kalau ade buat salah silap.
maaf kan saya okey :)

SAYA MINTA MAAF.
tak susahkan nak sebut ayat ini
^___________________^


WINK :: Pesanan untuk diri sendiri jugak sebab tasya bukan insan yang sempurna.

4 comments:

  1. ya ya. kita maap kan tasya. HAHA. *tak masal :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. okeyh2. mekaseh elin. sayaang elin <3 !

      Delete
  2. ye cousin ? kite maafkan awak dunia akhirat :) heee

    ReplyDelete