Thursday, 2 February 2012

TEENAGE's LIFE (",) : intro

ASSALAMUALAIKUM
hye gadess dan hensemm :]


Hello peeps! Huh! Berrhabuk sudah blog niyh hah. Kesian meyh. So sorry. A little bit busy lately. EXAM! ASSIGNMENT! Plus! Masalah yang melanda setelah abang and kakak degree melancong di kampung halaman mereka selama sebulan. Sekse wooooh! Tapi siapa kita nak merungut dan berdengus macam lembu nak berak. haha. merepek sudah. Ini lah lumrah hidup kita sebagai seorang yang bergelar PELAJAR tak kira di pelusuk mana kita menuntut ilmu. Exam dan assignment adalah makan ruji harian kita. So, be tough friends!


Back to the title. I should update about this title on yesterday. Disebabkan kesibukan dan ketensionan yang melanda diri. Hari ni pon boleh laa kan. Hehe. After a long journey of being a blogwalker, seems look I like to have an episodes entries. See that! I wrote with the 's'. Means that few entries with few related title based on one main interesting topic. InsyaAllah. Tasya nak buat entri yang berepisod mengenai 'TEENAGE's LIFE'. Dalam topik niyh just nak share cerita about teenage's life and maybe there's something about my life too. Ofcourse! Because this is my blog, so who care what I want to write about. HAHA. Agak kekuranghajaran di situ. Just kidding :P


So. Apa yang korang faham tentang remaja? Okeyh. Lets me explain. For me. Remaja niyh adalah golongan manusia yang baru melepasi alam kanak-kanak dan akan menuju alam dewasa. Masih dalam proses pembelajaran. Dan bertindak mengikut kata hati tetapi selalunya terikat dengan pengaruh kawan. Apa yang penting, remaja ni sangat tinggi ego nye tapi tahniah diucapkan pada mereka yang berjaya mengawalnya. Emosi? Semestinya. Isu berkaitan? Couple! But the most important is. REMAJA IS SO CUTE just like me! haha. tak pasal kan. :P

Untuk intro kali niyh. Just a little. Dalam usia bakal melangkah ke alam baru. 4days to go! Tasya nak cakap as a remaja. Azam baru ialah untuk menjadi lebih baek daripada yang terbaek. Pernah suatu ketika dahulu tasya post status kat fb camni, "TAK SALAHKAN KALAU NAK BERUBAH DEMI KEBAIKAN DIRI SENDIRI?". And my lovely xpronc-captain; HAZIQ said that "itu yang terbaiknya". Yep! Thanks zick! Wanna ask a question. Pernah tak korang terpikir nak berubah jadi lebih baik? Mesti pernah kan. Same goes to me. Tasya pernah terniat nak berubah jadik WANITA SOLEHAH. insyaAllah. Bertudung labuh + purdah - solat PERFECT! - mengaji and lain2. Memang pelik laa kalau nampak tasya betudung labuh niyh. Kelakar kowt. Tapi tak salah pon kalau nak cuba. Macam Kak Wardina. Dulu dia freehair. Sekarang molek jek. 


Tapi. Buat masa ni belum bersedia lagi untuk buat semua tuh. Mungkin satu masa nanti. Orang kata perubahan yang drastik tu takkan kekal lama. So, kite kene lah berubah siket2 kan. Paling tidak pon jaga aurat. Bagi perempuan; Kalau dulu pergi sidai baju belakang rumah tak pakai tudung. Sekarang ni pakailah tudung, atleast tutup kepala dengan tuala. Yelah. Even belakang rumah tu takde orang kan. Tapi aurat kene jage. Ceyhh. Dah macam ustazah pulak aku cakap niyh.  Yang penteng solat jangan tinggal. Kadang-kadang tasya rase rindu sangat kat sekolah. Kalau kat sekolah, selalu ade tazkirah, mengaji ramai2, selawat, and possible nak tinggal solat tu 0.000001%. Tu pon kalau dah terlampau penat sampai tidur tak ingat dunia. 

Okeyh. Dalam meniti 4 hari lagi ni. Tasya cuba untuk menjadi yang terbaik untuk diri tasya. InsyaAllah. Aim kali ni. Taknak tinggal solat (kat kolej tak pernah lagi. kat rumah jek problem). Lepas solat amek kesempatan nak mengaji paling tidak pon bace al-mathurat. Nak solat awal waktu. Jage mate and jage hati. Belajar untuk buat keputusan sendiri. Jangan ikut perasaan. And as a student. Nak belajar rajin-rajin. FOCUS! 5 tahun jek. tak lame pon. Ibu kata, "Macam kat asrama dulu, ibu hantar dan lepas 5tahun baru boleh bersenang lenang kt umah. Back with flying colours. Promise me!". InsyaAllah ibu. Akak akan ingat pesanan ibu. Doakan kejayaan anak ibu ni. 


Last but not least. Ayat untuk sedapkan hati. apebebe semate-mate. Facebook? Apelaa sangat. Dah laa malam takley bukak. Setakat nak update status. Twitter kan ade. Twitter? Alahai. Asek maen tweet2 jek. Tweet Abang Awal pon dia taknak reply. Buat penat jek. Boleh jek kalau nak luahkan perasaan kat blog. Blog? Takkan laa nak update hari2. Followers pon bosan bace. Dua minggu sekali pon okeyh laa kan. Yang hari2 masok diari jek. DIARI? Is everything for me. So. Dah takde mase nak maen2. Kalau setakat terlepas nak tengok movie. Youtube ngan tonton.tv kan ade. Huh! Dugaan besar niyh. Focus! Final exam!

Okeyh. Till see you then. Take care. 

" Try to be better than the older one
before being the new one"
InsyaAllah. Aamin ~


WINK :: Mencuba adalah lebeih baek daripada mengalah. Go tasya! 

No comments:

Post a Comment