Monday, 18 June 2012

JUJUR DALAM SETIAP PERKATAAN

ASSALAMUALAIKUM
by the name of ALLAH :)



Hello. Hello. Hello. Tasyabella in the house! Bhahaha. Dah mcm DJ radio pulak kan. Hee. So, tasya nak share something dgn you all.

JUJUR. Apa yang korang faham dengan erti ‘jujur’ or lebih sopan ‘kejujuran’? hurm, jom tasya nak story siket. Jujur ni adalah sifat amanah yang mana perlu ada dalam diri semua orang. Make it simple, jujur ni maksudnya jangan berbohong pada diri sendiri dan juga pada sesiapa pun.

Dalam Surah An-Nisa’, ayat 4 yang bermaksud, “Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran, supaya engkau ,menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu melalui wahyuNya, da janganlah engkau menjadi pembela bagi orang yang khianat.”- Riwayat at-Tarmizi dan Hakim.

Oleh itu, kita boleh ambil iktibar daripada kisah Qatadah ibnu Nu’man dan pakciknya, Rifa’ah bin Zaid, yang dituduh memfitnah orang yang tidak bersalah. Sepatutnya, jika kita yang bersalah janganlah kita tunding jari kepada orang lain.

Masa sekolah dulu, cikgu tasya pernah ajar, jika kita menuduh orang lain sambil jari telunjuk ditunjuk pada yang dituduh, sebenarnya kita lah pesalah yang sebenar, kerana satu jari dituju kepada yang dituduh dan empat lagi jari ita menunjuk kepada diri kita.

So, tasya simpulkan kat sini, janganlah kita berbohong, belajar untuk jujur pada diri sendiri. “Berkata benar lah walaupun ianya pahit”.

No comments:

Post a Comment