Friday, 19 October 2012

IDIOT SMOKER !

ASSALAMUALAIKUM
hye beauty handsome :]

OKEYH. Nak dijadikan cerita. Lepas melawat adeq2 kat asrama, kitorang terus balek rumah. Tapi singgah jap kat kedai yang dekat ngan taman rumah tu nak beli barang dapur. Ibu tunggu dalam kereta, tasha jek turun pergi beli barang. Time tu around 7.30. Dah magreb dah kowt.



Lepas dah pergi carik2 barang nak beli tu, tasha pergi laa kat kaunter nak bayar. Tetibe terdengar laa perbualan ade sorang pakcik ngan aunty kat kaunter ni,

PAKCIK : Saya nak beli rokok.
AUNTY  : Mau rokok mana?
PAKCIK : Yang itu kale merah. *sambil tunjuk ke arah rak rokok
AUNTY  : Ini ka? Sambil tunjuk satu kotak rokok Malrboro kalau tak silap
PAKCIK : Bukan2! Errr. Yang itu. Yang ade gambar janin tu. *tergagap2
AUNTY  : ooo. Yang ini. *ambil kotak rokok

*bukan di lokasi sebenar

Huh. Korang paham tak ape yang nak disampaikan kat sini. Situasinya pakcik ni tua dan bongkok, dan gaya dya cakap macam dah tua sangat maybe around 70 kowt umur dye. Tangan pon ketar2 dah. Tapi ade hati nak isap rokok lagi. Takde keinsafan betul. Hurmm. Cakap pasal keinsafan. Terang tang tang dah dye nampak kat rokok tu ade gambar janin. Tak nampak ke atau nampak tapi buat2 tak paham. Penat laa kerajaan pikir cara2 nak tingkatkan tahap kesedaran mereka ni dengan letak gambar yang sangat2 ngeri kat depan kotak rokok tu. *Mesti korang perasan jugak kan

contohnyer macam ni

kasik zoom dekat lagi.
*nauzubillahiminzalikk

Gambar tu macam dah takde function langsung. Letak laa gambar ape sekalipun, kaki kudis, jantung berlubang, hati hitam. Dorang langsung tak kesah. Nampak gambar janin, boleh pulak jadik kan gambar tu sebagai label rokok. Haillaa. Tak paham betol lah. Kite kesian kat dye tapi dye langsung tak kesian kat diri dye sendiri. Ape laa nak jadik.



WINK :: Wahai pakcik2 dan abang2 yang kacak lagi tampan. Walaupun anda tidak lagi sayang pada diri anda, kasihanilah kami yang berada di sekeliling anda ni. Kami tidak mahu mati katak gara2 termakan asap rokok korang hingga kenyang perut. Moga dijauh kan olehNya. Aminn~

2 comments:

  1. huhu..perasan jugak ade gmbar janin kat kotak rokok tuh.. tp sayang, diorang tak ambik pusing benda2 cam tu boleh terjadi kat diorang n family..esok rokok naik 20 sen..!

    ReplyDelete
  2. kan. tahu takpe. alaa. naek 20sen tu rase mcm tkde effect pon kat diorang. setakat 20sen apelaa sgt kan.

    ReplyDelete