Wednesday, 28 November 2012

TIMELINE

ASSALAMUALAIKUM
hye koranggsss (!)

Heee. Title bongokss aku kali nih macam takde kaitan sangat ponggg. Abaikan ye. Hurm. "timeline". So kat sini tasha nak story siket laa kan ape yg dah jadik sepanjang tasha hilang tak update belogg nih. First reason; MALASSSSSSSSSSS. * 's' yg banyak bermaksud aku memang tersangat malas laaa kan. tolong laa paham. Jadiknyer. Entri nih akan jadik panjang siket. Bukan siket tp banyakk. sebab tasha nak menaip selagi termampu. So. Kalau korang tak mampu nak bace entri bongokss nih baek log out teross jek laa. Ape gune follow kalau taknak bace kan. Haha. Tak pasal. Taknak bace suke hati korang laa. Ade aku kesah?! HAHA. *amboi dah pandai gurau kasar dah tasha nih. BUNGKUIHH!

MERISIK
Hoii! Bukan aku laa yang dirisik. Tapi cousin kesayangan aku nih hah. Dah lah mangkukayun punyer budak tak bagitau tasha pape. Pastu bile time family lelaki tuh datang tasha pulak kene jadik spy dengar ape yg diorang cakap. Ngek! Naseb tasha ni baek tau. Haha. Ape yg tasha nak cerita bukan pasal dye kene risik nih *dah tuh pehal kau bagitau pasal dye kene risik bunguk?? Hurm. Act. Nak bagitau pasal kata2 ibu time majlis tu yg buat tasha terkedu nak menjawab. "...kakak bile pulak nak bawak pakwe jumpe ibu ngan ayah?" huh. hamek kau. gedebukk kene. amboiii ibu  nih. kemaen lg ayatnyer. dulu bukan maen lagi tak suka laa hape laaa. sekarang?? *okeyh tasha kau kene sedar yang dulu kau budak hingusan tp sekarang dah besar gedabak. And. macam biase aku buat tatau jek ape yg ibu cakap. Seriously bosan kalau cerita bab2 ni dan ibu akan mule meleret-leret. Dan naseb baek mase tuh dah sampai depan rumah. Tasha terus keluar kereta dan buat2 rajen bukak pintu pagar. *eyh. memang dari kecik tau keje aku bukan pintu pagar sebab yg laen pemalass! ;) Honestly, memang aku jeles tengok sepupu sepapat aku yg dah kahwin and bakal kahwin. Bak kate kak emy (sepupu kesayangan aku lg sorang nih), "bile pulak turn aku?" okeyh. diorang mmg dah layak. *tasha! kau jangan nak menggatal. focus untuk master kau tuh! setakat degree jangan verangan lah!

KONVOKESYEN
Oopss! Jap! Meyh tasha kasik tau. Tasha konvo lambat lagi. Nih nak citer pasal konvo kekanak kat tadika ibu. KONVOKESYEN TADIKA SWASTA NEGERI MELAKA. Bile ade tadika swasta negeri melaka tuh maksodnye bukan tadika ibu jek laa. Semua tadika swasta kat negeri melaka tuh. Not bad. First time kan. So, kire hebat jugak laa. Cume maybe lepas nih kene buat rehersel tuh 2,3 kali kowt. Yela. Kalau kat sekolah dulu pon berkali-kali rehersel nyer. Nih nak susun budak kecik tuh egt senang ke. Yang pangkat besauuu tu boleh laa berlagak duduk kat kerusi vip tuh tengok jek. *eyt pehal kau emo sangat nih tasha. Ofcos lah! Sebab tasha antara cikgu tadika yang kene handle event tuh. Mule2 just nak incharge budak TADIKA CERIAKU jek (tadika ibu) tp. bile tengok yg incharge PA Sistem tuh macam hampeh jek. Lagu boleh doubling. Suare ketar2. Laptop hang. Then, tasha terus volunteer nak handle. Yelah. Kite dah ade pengalaman handle time kat sekolah even sebenarnyer HAZIQ yg handle sistem tuh. Tapi Haziq ade ajar jugak siket2. And stakat nak connect microfon and speaker dengan laptop. Hal kecikk jek kowt. Tolong orang tak kesah laa kan. Then sekali tuh tolong laa buat kan welcome screen. Everything is fine. Ade laa siket konflik memule tuh. Yelah. Tasha ni student lagi tp nak keje dengan orang besar2 yg dah berpengalaman. So, sekadar menghormati kene laa ikut jek. Kalau ikot hati malas dah layan. Yelaa. Diorang keje ade gaji. Tasha keje sukarela. Tapi kalau tak tolong nanti malu pulak dengan parents bebudak yg datang tuh tengok event grand jadik hampeh sebab sound system jek. Hurm. Persembahan tiptop. *thumbs up. yg paleng best sebab adik kesayangan tasha yg comel tuh antara student yg konvo. hebat! meleleh tau air mata nih. Sayu jek hati. Kecik2 dah hebat. Sayaang adek gemokk! Muahhhhh :*

FAMILY GATHERING
Okeyh. Part nih paleng best sebenarnye. Menghabeskan masa seharian bersama keluarga tersayang memang saat2 terindah. Hidup tasha memang untuk family jek! Family comes first. Sayaang diorang sesangaattttt. *meleleh. rindu rumah! hurm. hari tuh kitorang satu family g PIZZA HUT. ayah jek tak ikot sebab banyak sangat keje nak buat. So beli bawak balek jek utk ayah. CHESSY 7! Gambar yang banyak sebab ibu baru beli camera. Pergi pizza nih sebab ibu janji nak belanje sebab result tasha yang meningkat. ALHAMDULILLAH. Rezeki dari Allah :) Then. Wekend ayah bawak pergi pantai pulak. FISHING! Best giler tapi abang ngan achik tak bagi peluang langsong kat tasha nak pegang joran tu :( Adik jek bg sebab dye dah bosan. Tuh pon sekali jek. Pengkalan balak terbaek. Seronok giler! Nak lagi!!! *meleleh lagi :'')

19 NOVEMBER 2012
Tarikh yang amat menyedihkan. Baru sehari bermalam kat tg. malim, dah dapat panggilan kecemasan. Nenek meninggal ?! Hurm. Tasha redha even keadaan tak stable mase dapat berita tuh. Thanks kat feeza,huda,bibo,ainaa,kiena and diela yg dr khar. Diorang yg cool kan tasha. Tolong call exco, YDP, and felo untuk uruskan tasaha balek. Sampai pengetua UKLK sendiri yang call tasha. Itu laa KAWAN kan :) Hurm. Tapi yg pergi tetap pergi. Bak kata ayah, "kitorang dah puas". Puas sebab ape? Sebab jage nenek. Yelaa. Tasha tak rapat sangat dengan nenek ni serapat mcm dengan nenek belah ibu tu. Maybe sebab arwah nenek ni mcm strict siket kowt. Tapi atleast tasha dapat jugak berbakti di saat2 akhir. Cuti semester untuk nenek memang sangat bermakna. Siket pon tak terkilan sebab miss banyak gathering event dengan kengkawan. Okeyh. Ape yang lagi sedih bile dapat berita yang ayah masuk hospital. Kalau tak silap, petang tu ibu bagitau yang ayah demam and sesak nafas jek. tapi bile sampai kat umah nenek. sedara2 bagitau yang ayah kene heart attack. time tuh tasha mule menggelabah. ayah tak pernah saket! and yang sedihnye. Ayah sorang takpat jumpe nenek buat kali terakhir. Takpe. Ayah redha. Tapi setiap malam kat hospital ayah nanges. Bila kengkawan or sedara ayah datang melawat kat hospital. Cerita pasal arwah nenek. Mesti ayah nanges. Hati sape tak sedih kan. Tasha cube faham perasaan ayah. Sepanjang ayah kat hospital, tasha yang jage. Ibu ngan abang pon. Achik pon. Ape yg tasha harapkan ayah akan kuat utk berhenti merokok. Hari ayah discharged tuh tasha dah buang semua rokok ayah. Tapi ayah tahu dye saket, so tak laa kemaruk sangat. Doktor pesan, ayah kene 24 hours diperhatikan, rehat selama 2bulan, minum air 1liter satu hari. Semua pemakanan kene jage. Okeyh. Ayah memang perlu berehat sebab dah penat sangat ayah bekerja. Moga ayah cepat sembuh. Bile ayah tanye jek bile tasha nak balek kolej, tasha terus cakap, "TAKNAK BALEKK!!!" . Then ayah pujuk, ayah kata, "jangan macam nih. jangan bazer masa. Dah 2tahun awak kat sane. Setahun jek lagi nak habes." Hurm. Okeyh ayah. Akak sayang ayah tau :') 

p/s Al-fatihah untuk nenek. Moge ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Aamin~

HIDUP MESTI DITERUSKAN :)

WINK :: Setiap ujian Allah tu ade hikmahNya. Lepas ayah saket, ayah tak lagi marah2, elok jek. Siap bagi green light kat kitorang keluar malam pergi tengok bola lagi. Harap2 ayah terus jadi macam nih even dah sehat nanti. LOVE MY FAMILY :* 
#endofsemesterbreak

4 comments:

  1. Takziah utk Nenek awk, Tasya. n btw, awak bila pulok nak dirisiknyaaa. mihihi :p

    ReplyDelete
  2. thanks elin. huh? saya? hurm. errr. coming soon. esok maybe. haha ;) *mukegedik . awak dulu kowt. ngeee

    ReplyDelete
  3. Kita dulu? -..- calon pung tak hado haa. mana boleh duluuu =='

    ReplyDelete
  4. haha. kite ponggg. elin carik kan ye? :P

    ReplyDelete