Monday, 17 February 2014

MINE-to-be : Part 1 [introduction dan restu IBU]

ASSALAMUALAIKUM
selamat malam yang indah disinari bulan penuh :]

Permulaan Episod 1. Moge akan berterusan tanpa penghujung.

Dulu. Bila habes semester 5. 

Ibu tanye, "awak kawan dgn sape sekarang ni..." "huh? dengan tasha, alyaa, kinah, izaty semua tu laa. kenape?"

Ibu tanye lagi, " perempuan jek. takde pakwe ke?" "hahaha. pakwe apenyee. mane ade. budak batch pon tak kenal sangat. kenal budak kelas jek beberape kerat tuu..."

Ibu cakap, "macam mane dah habes diploma anak ibu takde pakwe lagi ni?" "alaaa. biarlaa. buat ape carik awal awal. nanti datang sendiri laa..."

Ibu cakap lagi, "sepatutnye final year mesti dah ade sorang dah yang awak rapat. Kawan jek dulu. Nak tunggu bile? Nanti nak kenal masing2 lagi. Lambat laa awak kawen..." "kawen?? arhhh. lambat lagi laa..."

Sekarang. Dah habes diploma.

Ibu tanye, "sape name pakwe awak tu?" "pakwe?? mane ade... hahaha"

Ibu lagi, "dok mesej hari hari dari siang sampai malam tu dengan sape??" "kawan laa...."

Ibu, "yelaa. kawan tu lelaki ke perempuan?" "lelaki...(*tak sedar terkantoi) ehh. haha"

Ibu, "sape name dye? orang mane? suruh laa dye dtg jumpe ibu. kirim salam kat pakwe" "orang jauh....ehh?! (*kantoi lagi). erm. in syaa Allah..."

Ibu, "yelaaa. jauh tu kat mane. kalau jauh nak kene kumpul duit dulu kalau nak kene beli tiket flight..." "jauhh sangat. kena naik flight. kumpul jek laa duit ea. heee"

....

bangon tidur dikejutkan dengan perkataan kawen... walaupun tengah mamai... 
"sape nak kawen?"
"awak laa..." 
"bile bole kawen?"
"sekarang pon boleh. suruh jek pakwe awk datang jumpe. cepat siket. Boleh tambah lagi ahli keluarga sorang lagi dalam rumah ni"
"sekarang bu? okeyh. nanti akak cakap kat dye..." *tutup mata balik and sambung tidur. sumpah lawak!

... Ape ibu memang dah tak sabar nak dapat menantu ke macam mane?? Ni sebab abang laa ni lambat sangat. Aku pulak jadik mangse. Tapi okeyh laa tu. Hahahaha. Dah kenal siket siket okeyh laa tu kan. Nanti ade mase boleh gossip gossip lagi ngan ibu. Yang penting dah dapat restu ibu. Tinggal ayah jek. Nervous betul part ayah ni =_=

WINK:: Ibu is my bestfriend! Love you, ibu  Eh pakwe! Please take note. Haha. Ibu kirim salam tauu. 

No comments:

Post a Comment