Saturday, 5 July 2014

One day. I lost!

Bismillahirahmanirrahim.

Allahu. Masuk kali ni dah tiga kali dah rumah kitorang dimasuki pencuri. First tu cuma hilang barang lama ayah kat luar. Beteri kereta tak silap. Kali kedua memang kene pecah masuk. Habes bersepah satu rumah.  Dan kali ketiga....

17Jun2014. Hari tumemang aku lewat ke tadika. Tapi dalam pukul7 lebih uw terjaga sbb ayah tengah cari handphone Samsung Galaxy Y yang hilang. Bangun la aku tolong cari merata rumah tapi tak jumpe. Try call but engaged. Dan ayah kate, "ayah ade letak kt atas almari ni semalam. Cuba cari lagi. Maybe terhempap ke ape tu takde line takpat call...". Aku pon jawab, "yeke ayah ade bawak balek. Kalau ade mcm mane boleh tkde kat aini. Pastu kalau ayah kate battery full takkan boleh off call... ayah ade cicir mane2 kot.." . Dan ayah pon termenung nak pikir mane letak handphone cicir. Aku sambung lipat baju.

Pukul9. Pergi mandi then siap utk g tadika. As usual laa kan. Dah siap2 sumer. Dekat pukul 10 uw. Dah nak keluar rumah. Amek handphone masuk dalam poket. Pakai jam. Siap2 sumer sebab ade lunchdate gn syira and wani. Tapi cari handbag tak jumpe. Okeyh. Dimanakah handbag kaler biru aku tu...?!

Puas cari merata rumah. Kalau selalu nak tidur letak kt tepu bantal atas katel dlm bili. Tapi semalam. Huh. Atas almari tepi printer kt ruang tamu. Maybe ibu simpan dalam bilik ibu kot. Masuk bilik ibu cari tak jumpe. I cant drive without my license! Call ibu banyak kali tak dapat. Call staff pon tak respon. Tension dibuatnyee. Buat2 berani je drive terus ke tadika. Sampai2 je beritahu ibu hand bag hilang and tanye ibu ade pinjam laptop ke sbb laptop kt umah takde. Dan makanya bermula laa kekecohan....

...Direct call banks to block all the atm cards immediately. Duit tabunghaji .byk giler weyh. Takut hilang.

...Balek rumah to recheck all the stuff. Handphone. Handbag. Laptop. Confirm!

...searching for any clues or hint. Selalu pencuri ni masuk mesti la lalu tingkap or pintu kan. Spotted something weird on the sliding window! Grr

...nanges. nanges. Nanges. Dan nanges lagiiii. ... ibu ajak lunch kekonon nak bg aku cool. Tengah makan kt kedai pon nanges lagi.

...pergi amek gambar dulu sbb nak amek lesen baru. Beriye betol. Muke lepas nanges pon tetap cun. Okebaii.

...terus ke UTC. Repot polis. Buat IC baru. Lesen baru yg superb amek gambar kt situ jugak mcm ic. *Bazer jek amek gambar nanges td.

...pergi bank bank buat kad baru....

...ke jusco aeon. Ibu bawak jalan to make me cool again and again. Siap ibu belanje terus beli handbag and purse baru. How could i not love you dear mom. Ofcourse me love you! ♥

Tapi masih tidak boleh buat air mata ni kering. Sumpah lah rase macam lost everything bile laptop hilang. Handbag uw mcm okeyh lagi sbb takde ape bende sgt. Dokumen sumer boleh buat baru. Tapi memories dalam laptop tu is too much. And now is gone! Ya Allah. Ku mohon ketenangan dan kekuatan. Aamin :'(

I post a vey sad status to make me relief. And everyone keep asking why why why and why. Sape bace blog ni and ask me directly in personal. Iolls beritahulah cerita sedih ni. Thankyou everyone. Kinah, cikguwati, wani kerol, syira borhan, syazwani, fiza amin and adlan. And semuaaaa. Thankyou untuk semangat dan doa. Feeza bg quotes doa. Petikan ayat quran yg buat aku kuat. Aku terus save and buat lock screen. Tenang alhamdulillah :')

Now mcm dah okeyh sikit. Tapi bile teringat or wanna do something yg memang ade kt laptop tu. Rase mcm lost. Nak meraung tahuuu. Sbb banyak giler docs penting dalam tu. Sbb the whole family is using mine. And paling sedih. All memories,, upsi, selandar, sktbr or whatever. Hilang! Damn set. Okeyh. Memang kenangan tu takkan lupe dlm ingatan. Tapi i need all the pictures. Arghhhh seteghehhhhhhhhhh! Tolong laa korang sumer simpan gambar aku kt korang uw kalau ade.

Hmmm hmmm, cant stand anymore. Dah nak terburai air mata ni. Got to go. Nak update cerita lain supaya lebih tenang. Kbaii

Korang doakan tauuu.. :'(

#NatashahNabilahKuat

No comments:

Post a Comment